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INTERPRETATION IC 90.1-2001-17 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2001 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: 22 June 2008 
 
Request from:  Richard Heinisch (E-mail: rheinisch@lithonia.com), Acuity Brands Lighting, 
One Lithonia Way, Conyers, GA 30012.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2001, Section 9.3.1.2(c), relating to selection of a space 
type  and the resulting lighting power allowance when using the Space-by-Space Method. 
  
Background:  There are a variety of spaces where several functions are performed in that space; 
e.g., a manufacturing facility may have both a manufacturing area and a storage area where these 
two areas are not divided by a wall. This frequently results in the area with the larger allowed 
LPD being assigned to the entire area; this artificially inflates the allowed watts. 
 
Interpretation: The requirement in Section 9.3.1.2(c) for "the allowed lighting power density 
for the space type that most closely represents the proposed use of the space(s)" is intrepreted as 
meaning that spaces shall be divided up by those proposed uses even though they are not 
separated by a wall. 
  
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes 
 
Comments:   This interpretation is correct and matches the intent of the requirements. 
 
 


